GB FR NL
header image

Nieuws

Het Linburn Centre

KOM DE DRAAK BINNEN

In 2009 gaf het Scottish War Blinded Charity gevestigd in Wilkieston, buiten Edinburg, Schotland, opdracht voor een nieuw gezichtsbepalend gebouw dat de bestaande gebouwen uit de jaren 50 moest vervangen.<0}

 Het bestek van de Charity stelde dat het gebouw, dat 2,65 miljoen pond had gekost, moest “voldoen aan de behoeften van de gebruikers van de voorzieningen, die het bestaande gebouw ontruimen; en de verwachte behoefte van de velen die erbij zullen komen in het nieuwe gebouw. Het zou licht en modern moeten zijn, met een servicethema en herkenbaar voor gebruikers met een visuele handicap.” De instructies benadrukten ook de behoefte aan een gebouw met een eenvoudige structuur, met brede overspannen ruimten en weinig fysieke obstakels en uitstekende delen. In de inzending van de winnaars, Page\Park Architects, Glasgow waren de essentiële elementen van de instructies uitstekend geïntegreerd in een treffend, innovatief ontwerp met houten bekleding, uitgevoerd met een spectaculair gebogen dak, geïnspireerd op een Chinese hemelse draak.

De werkzaamheden van het project begonnen in November 2009 en waren begin dit jaar gereed, wat betekent dat de bouw slechts iets langer dan een jaar heeft geduurd. De structuur van het 800 m², gelijkvloerse, met lariks beklede gebouw bestaat uit een reeks stalen portaalframes die, volgens projectingenieur Douglas Walker van ingenieursbureau SKM Global, ”de complexe gebogen geometrie mogelijk maakt die werd verwezenlijkt door eenvoudige constructietechnieken die snel en veilig op locatie konden worden opgezet. 

De noodzaak van open ruimten zonder uitstekende dragers maakte de geometrie van het gebouw tot een uitdaging. Om dit probleem op te lossen, werden de buitenmuren, die de lariksbekleding en de ramen ondersteunen, gemaakt uit prefab panelen, vervaardigd door verticaal verwerkte FSC-gecertificeerde JJI-Joist van James Jones. 

Projectingenieur Douglas Walker, legt uit “In de instructies van de klant stond dat het gebouw milieuvriendelijk moest zijn en deze JJl-Joists gaven meer diepte en maakten zo het gebruik van extra isolatie mogelijk, die het gebouw een betere energie-efficiëntie gaf. Daarnaast betekende de diepte van de JJL-Joist stijlen ook dat de dragende stalen balken van het basisframe konden worden weggewerkt in de buitenmuren, zodat de bogen van de voorgevel net als van de binnenruimten niet hoefden te worden onderbroken.

Walker bevestigt “Uit bouwkundig oogpunt leverden de JJl-Joist panelen een efficiënte, lichte en gemakkelijk te installeren oplossing voor de voorgevel. De lage diepteverhouding was bijzonder belangrijk, daar de liggers op sommige plaatsen een spanwijdte van meer dan 5 meter hebben.”

De ingenieurs werkten ook met de JJl-Joist-leveranciers samen om een multiplexplaatverbinding te ontwikkelen die de belasting van het dak op de muurdragers en de stalen steunen over zouden brengen. Deze verbinding diende ook als geleiding voor de boven- en onderkant van de muurpanelen in de boog benodigd voor de voorgevel.

In maart 2011 was het gebouw in gebruik en Rosie McLauchlin, Centre Manager te Linburn, introduceerde langzamerhand kleine groepjes gebruikers in het gebouw. Zij zegt “Het is een mooi gebouw, de structuur is nu klaar en wij zijn bezig de verschillende ruimten in te richten, door zachte materialen voor de afwerking in deze hoge, luchtige ruimten aan te brengen, en wij zien er naar uit grotere groepen gebruikers naar binnen te brengen.”

Opdrachtgever : Scottish War Blinded
Architect : Park Page
Structural Ingenieur : SKM Sinclair Knight Merz
Consulting Ingenieur :

Harley Haddow

Aannemer :

WH Brown Construction

Levering van gefabriceerd hout : James Jones & Sons TSD, through Pasquill
Download PDF : Link (190 KB)


© James Jones & Sons Ltd 2018, Site designed by DB Studio